Bekijk onze
vacatures

Klantenservice
Bel 085 484 04 84 

AVG

11 mei 2018
Terug

AVG: deze tools versnellen de eindsprint

AVG: deze tools versnellen de eindsprint

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zadelt organisaties met flink wat werk op. Zo kan het opstellen van een verwerkingsregister een aardige kluif zijn. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Handige hulpmiddelen zijn inmiddels breed beschikbaar. Een overzicht.

Nog een paar weken, en dan vervangt de veelbesproken AVG de oude Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Op 25 mei moet u in ieder geval kunnen laten zien wat uw organisatie doet om de persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten en medewerkers goed te beschermen.

Organisaties die geen goed ‘privacyverhaal’ hebben, kunnen rekenen op de aandacht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bij een bewuste overtreding van de General Data Protection Regulation (GDPR), zoals de wet in het Engels heet, kan een boete volgen.

Worstelt u nog met bijvoorbeeld het opstellen van een verwerkingsregister? Of bent u nog niet bekend met de rechten en de plichten die de nieuwe privacywet met zich meebrengt? Dan kan het zeker geen kwaad om deze bronnen te raadplegen:

1. Autoriteit Persoonsgegevens

De AP is er niet alleen om toe te zien op naleving van de AVG en boetes uit te delen. Misschien nog wel belangrijker is de rol die de privacywaakhond heeft als het gaat om voorlichting en ondersteuning bij de interpretatie en uitvoering van de regelgeving.

De AP vult zijn ‘hulpvaardig toezicht’ in met diverse hulpmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn een ‘AVG 10-stappenplan’ en een beknopte grafische weergave, de ‘AVG in een notendop’. Als onderdeel van de campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ introduceerde de AP de ‘AVG-regelhulp’. Na het doorlopen van tien stappen krijgt u een to-dolijst voorgeschoteld waarin staat wat u in ieder geval nog moet doen om aan de AVG te voldoen. Zeker voor bedrijven die al bekend zijn met de Europese privacywet en de terminologie biedt de AP met deze zelftest een handig hulpmiddel.

2. Buitenlandse toezichthouders

In alle EU-lidstaten is er een nationale toezichthouder die een vinger aan de pols houdt als het gaat om de naleving van de AVG en adviseert. Het kan zeker geen kwaad om te kijken over welke hulpmiddelen de privacywaakhonden in de andere EU-lidstaten beschikken.

Op de website van Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) staat bijvoorbeeld een model voor het bijhouden van een register van gegevensverwerkingen. Onder de AVG zijn organisaties in veel gevallen verplicht zo’n register bij te houden. Verwerkt uw organisatie bijvoorbeeld gegevens van medewerkers, dan is de registerplicht van toepassing.

De Franse toezichthouder CNIL biedt hulp met een handige opensourcetool voor het uitvoeren van Data Protection Impact Assessments, wat verplicht is bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico voor de betrokkenen. Met een DPIA brengt u in kaart wat de risico’s zijn van een gegevensverwerking. Van de Franse tool is ook een Engelstalige versie beschikbaar.

3. Ministerie van Justitie en Veiligheid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid introduceerde begin dit jaar een 98 pagina’s tellende handleiding voor organisaties die zich voorbereiden op de AVG. Het document geeft in de vorm van vraag en antwoord een helder overzicht van de privacyregels die per 25 mei gelden.

Daarnaast bevat de publicatie enkele nuttige checklists en stroomschema’s. In kaders worden belangrijke en misschien minder bekende punten nog eens extra onder de aandacht gebracht. Zo drukken de auteurs de lezer op het hart dat een verwerkingsregister niet de persoonsgegevens zelf mag bevatten en dat iedere doorgifte van persoonsgegevens ook een verwerking is.

4. Vereniging Nederlandse Gemeenten

Voor gemeenten brengt de AVG nogal wat veranderingen met zich mee. Zo zijn de overheidsinstanties onder de nieuwe privacywet verplicht om een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Onder de Wbp geldt die verplichting nu nog niet.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en VNG Realisatie (voorheen KING) hebben op hun websites een groot aantal hulpmiddelen beschikbaar gesteld voor gemeenten die zich voorbereiden op de AVG. Zo treffen we een ‘Handreiking register van gegevensverwerkingen’ aan. De informatie in deze handreiking is zeker ook nuttig voor organisaties buiten de overheidssector. Daarnaast bieden VNG en VNG Realisatie een AVG-stappenplan, een model voor het opstellen van verwerkersovereenkomsten en een model voor het opstellen van een privacyreglement.

Whitepaper: 'Bescherm de privacy van uw klanten'

Wilt u weten hoe u persoonsgegevens adequaat beveiligt en miljoenboetes voorkomt? Lees dan de whitepaper.

Bron: KPN.com

Nieuws

22 oktober 2019

7 redenen waarom een moderne werkplek voor het mkb beter werkt

Handig toch, al die tools op je privé smartphone. In een paar tellen heb je alweer een nieuwe app waarmee je nog makkelijker kan chatten, bestanden deelt of bewerkt. Een nieuwe telefoon? In een handomdraai zijn al je apps, foto’s en andere data weer gesynchroniseerd. Was het ook maar zo gemakkelijk met de devices en apps voor de zaak! Het is tijd voor een moderne, veilige werkplek!

Meer
Elke organisatie is digitaal
07 augustus 2019

Elke organisatie is digitaal

De markt transformeert

Meer
KPN introduceert werkplek met Microsoft 365 voor iedereen
25 juli 2019

KPN introduceert werkplek met Microsoft 365 voor iedereen

KPN introduceert een beheerde werkplek voor ondernemend Nederland die altijd up-to-date is. De werkplek is gebaseerd op Microsoft 365. Werknemers kunnen hiermee overal effectief samenwerken zonder dat de werkgever zich zorgen hoeft te maken over veiligheid en het beheer. De nieuwe werkplek maakt gebruik van de cloud en is afgestemd op de werkzaamheden van de individuele werknemer, waardoor deze optimaal kan presteren.

Meer
Update KPN EEN Software integratie op 31-7-2019
22 juli 2019

Update KPN EEN Software integratie op 31-7-2019

Op 31 juli 2019 wordt een update van de KPN EEN Software Integratie uitgevoerd. Voor klanten die gebruik maken van KPN EEN Software Integratie komen een aantal extra mogelijkheden beschikbaar. De update zal automatisch zichtbaar worden voor klanten, waarna u direct gebruik kan maken van de nieuw toegevoegde functies.

Meer
De 10 minuten upgrade voor ondernemers
06 december 2018

De 10 minuten upgrade voor ondernemers

Voor ondernemers is er altijd iets wat nú moet gebeuren. En tien dingen die kunnen wachten. Daarom heeft MKB-Office nu: de 10 minuten upgrade voor u als ondernemer.

Meer